Важноста на менталното здравје

Организација на времето за подобрување на личната благосостојба

Многумина, секојдневно се соочуваат со проблеми во организацијата на своето слободно време и активностите во текот на денот. Таквите проблеми создаваат уште поголем стрес кој што може да резултира со долготрајно чувстување на така наречените…

Повеќе

Самопроверка

Самопроверка: Колку добро го пазиме нашето психичко здравје?Дали сте спремни да ја разгледате вашата психичка добробит? Во Име на психолошкото советувалиште, веруваме дека самосвеста и самопроверката се важни чекори кон подобрување на нашето психичко здравје….

Повеќе

Живеење со депресија не е лесно

Не си сам!„Морате да научите да ја прифатите реалноста дека депресијата е телесна болест, исто како болеста на срцето, дијабетесот и ракот“ – вели проф. д-р Ричард Раскин, клинички психолог во Њујорк и Личфилд, Конектикат….

Повеќе

Задоволство

Задоволството во животот е основна составница на нашата психичка и емоционална добросостојба. Ние, во психолошкото советувалиште сме преданите на промовирање на здрав начин на живот. Затоа сакаме да разговарме за значењето на задоволството и како…

Повеќе

Што е задоволство?

Ако го гледате својот живот со задоволство, исто како да сте живееле двапати!Бидете благодарни на работите што ги имате!Дозволете да ги чувствувате сите емоции!Останете во допир со себе си и контракт со другите!

Повеќе

Биди оптимист

“Оптимизмот е моќен инструмент што не само што го засилува нашето ментално здравје, туку и го менува начинот на кој го гледаме светот околу нас. Еве неколку начини како оптимизмот може да ни помогне да…

Повеќе

5 Совети за менаџирање на стресот

Кога ќе се соочите со животните предизвици, нормално е да доживеете одредено ниво на стрес, секојдневните призвици исто така имаа придонес кон нивото на стрес. Стресот е природен биолошки и психолошки одговор на овие предизвици….

Повеќе

Како да го видиме доброто во секој ден?

„За да направиме добро дело треба да развиеме позитивна визија“-Дaлаj ЛамаИма убави работи насекаде околу нас, но често не ги забележуваме.Се фокусираме на негативното и се чувствуваме како да живееме во опасен и непријателски свет….

Повеќе

Столбовите на менталното здравје

“Столбовите на менталното здравје се важни аспекти што ги одредуваат нашите емоционални и психички капацитети. За да имаме dobro ментално здравје, потребно е да ги обезбедиме овие столбови соодветно. Еве неколку кључни столбови на менталното…

Повеќе

Колку сте страсни да го следите вашиот вистински повик

📌Колку сте страсни да го следите вашиот вистински повик!„Сѐ што би направил за себе, направи и за другите. Не треба да очекувате корист од великодушните дела, но добрите дела можат да ве доведат до изненадувачки…

Повеќе

Како да се справите со тагата при загуба на сакана личност

“Во моменти на тага и загуба, зборовите често се чинат недоволни да ги изразат емоциите што ги чувствуваме. Загубата на сакана личност може да биде исклучително болна и тешка за справување. Во овие тешки времиња,…

Повеќе

Психологијата на боите

Психологијата на боите: Влијанието на боите врз нашите емоции и однесувањеВо современиот свет, боите не се само визуелни стимули. Тие имаат длабоко влијание врз нашето расположение, емоции и однесување. Психологијата на боите е област која…

Повеќе

Најчести типови на депресија

Депресија и типови на депресијаДепресијата е една од најчестите состојби со менталното здравје и честопати депресијата може да се појави заедно со aнксиозност.Депресијата може да биде блага и краткотрајна или тешка и долготрајна. Некои луѓе…

Повеќе

Како да останете верни на самите себе

Грижа за вашето физичко и емоционално здравје: Негувајте ги вашите тело и душа. Здрав начин на живот и позитивни емоции се основни за остварување на вашата автентичност.Овие пет чекори се само почетокот на вашето патување…

Повеќе

Мали нешта кои што го подобруваат квалитетот на животот

Мали нешта кои што го подобруваат квалитетот на животот„Многумина од нас го губат половина од своето време посакувајќи работи кои би можеле да ги имаат кога не би го потрошиле половина од времето на посакување.“

Повеќе

Потешкотии кои влијаат на менталното здравје

📌Потешкотии кои влијаат на менталното здравје🌎Секојдневно, се среќаваме со безбројни предизвици кои влијаат на нашето ментално здравје и благосостојбата. Важно е истите да ги препознаеме, со цел правилно да реагираме. Затоа, секогаш кога ќе почустувате…

Повеќе

Проблеми во текот на пубертетот и раната младост

Современиот пристап кон младоста и пубертет вклучува тимско работење помеѓу родителите, децата и здравствените професионалци. Преку образование, поддршка и раното вовлекување на компетентните стручњаци, можеме да креираме систем за поддршка на децата кои се соочуваат…

Повеќе

Мотивација

Мотивацијата е сила во животот на младите, која ги подтикнува да ги остварат своите најголеми соништа и амбиции. Кога младите ги поседуваат внатрешната мотивација, нивните потенцијали стануваат безгранични. Тие се втиснати од позитивните енергии кои…

Повеќе

Пет столбови на благосостојба

Mенталното здравје е за превенција; справување со животните неволји; и да бидеме издржливи кога се соочуваме со стрес, грижа, осаменост, лутина и тага. Од друга страна, менталната благосостојба нè движи кон подлабоко, побогато и позначајно…

Повеќе

Триаголник на здравјето

Вознемирувањето околу здравјето наштетува во секој аспект на нашето постоење.Физичката, менталната и социјалната благосостојба се непрекинато сплетени, секој со потенцијал да влијае врз другиот.Според Светската здравствена организација, здравјето не е само отсуство на болест, туку…

Повеќе

Конфликти во партнерските односи

Партнерски односи Партнерските односи исполнуваат значаен дел од човековиот живот и истите заземаат важна позиција во однос на менталното здравје. Затоа и велат „Животот без љубов е како година без лето.“ Конфликтите помеѓу партнерите се…

Повеќе

Помош на партнер кој се соочува со депресија

Како можете да му помогнете на партнерот кој се соочува со депресија.Партнерските односи се исклучително важни за стабилноста на врската, па затоа, проблемите и предизвиците низ кои поминува партнерот треба да се еднакво важни и…

Повеќе

Болести на денешницата

Ментално Здравје: Важни Информации Депресија: Состојба на продолжено намалено настројување, губење на интереси и енергија, често со мисли за смрт или самоубиство. Анксиозност: Интензивен страв кој може да влијае на дневните активности и функционирање, со…

Повеќе

Како да се ослободиш од негативните мисли

Како да се ослободиш од негативните мисли?Негативните мисли имаат значестен тренд во денешницата, истовремено, тие се бескорисни. За жал, многумина се соочуваат со проблеми во процесот на спречување на негативното размислување. Причините за ова се…

Повеќе

Совети за поддршка на лице со депресија

Совети за поддршка на лице со ДепресијатаДепресијата е „негативна емоционална состојба“ во која лицето се чувствува тажно, уништено и мрачно. Вклучени се чувствата на вознемиреност и лутина. Најважната карактеристика на депресијата е отсуството на „позитивни…

Повеќе

6 бенефити од редуцирање на поминатото време на телефон

Модерни зависностиДенес, една од најголемите зависности кај младите, но и генерално кај целата популација, полека, но сигурно станува зависноста од мобилите телефони. Иако, тие претставуваат помошно средство, сепак, истите заземаат се поголем дел од нашите…

Повеќе

6 вежби за развивање свесност

6 Вежби за Развивање на СвесностБрзината на живеење и високото темпо кое што го наметнува денешницата, полека, не одалечува од самите себе си. Преку секојдневно освесување и развивање на свесноста, таа врска се подобрува, што…

Повеќе

Благодарност – практичен водич

Практикувањето на благодарноста има неверојатни ефекти врз нашиот живот, од подобрување на нашето ментално здравје до зајакнување на нашите односи со другите. Истражете ги начините на кои можете да бидете повеќе благодарни преку нашиот водич…

Повеќе

Среќна нова година

Почитувани,Среќна Нова година Ви посакува психолошко советувалиште УКЛО, нека ова година Ви биде исполнета со многу здравје и среќа, љубов и успеси. Позитивните мисли нека Ви станат секојдневие, сакајте и бидете саканиБидете нежни спрема себе…

Повеќе

Траума

8 работи кои се случуваат кога твојата траума не е разрешена Неразрешената траума може да предизвика трајни последици врз животот, како и да има влијание врз вашите идни врски. Траумата може да се влоши со…

Повеќе

Важноста на комуникацијата за меѓучовечките односи и менталното здравје

Важноста на комуникацијата за меѓучовечките односи и менталното здравје Успешната колмуникација е основата на меѓучовечките односи. Кога би се прашувале каква е нашата комуникација со другите луѓе би можеле да одговориме на овие прашања: Дали…

Повеќе

Важоста на емоциите

Важоста на емоциите Една од најважните работи кои мораме да ги научиме во животот е како да се смириме себеси. Секој од нас, особено во некои стресни ситуации знае дека тоа не е нималку лесно….

Повеќе

Што после доживеаната траума?

Што после доживеаната траума? Дали е можно после исклучителна траума, не само да се вратиме во нашата претходна состојба, туку и да го подобриме нашиот живот? Зошто некои луѓе се послаби по траумата а другите…

Повеќе

Справување со стресот и развивање на психолошка отпорност

Справување со стресот и развивање на психолошка отпорност Како да се смириме себеси после доживеаниот стрес? Како да продолжиме со секојдневието? Како да ги превенираме идните проблеми: депресија, анксиозност, телесните болести? На секој од нас…

Повеќе

Важноста на релаксацијата во секојдневниот живот

Важноста на релаксацијата во секојдневниот живот Во денешните услови скоро е вообичаено да се мисли дека стресот не може да се избегне. Прашањето е како, и покрај стресните околности да го минимизираме неговиот негативен ефект….

Повеќе

Како да медитираме?

Како да медитираме? Во ова време на пандемија, кога неизвестоста е дел од нашето живеење кое предизвикува стрес, многу професионалци од областа на метално здравје,инструктори по јога и други препорачуваат медитација за смирување на умот…

Повеќе

Емоционална интелигенција – EQ

Емоционална интелигенција – EQ Како да ги разбереме своите емоции и емоциите на другиот? Одговорот на ова прашање го дава концептот на емоционалната интелигенција. Основната теза за емоционална интелигенција е дека емоциите се многу важен…

Повеќе