Траума

➡️8 работи кои се случуваат кога твојата траума не е разрешена⬅️

Неразрешената траума може да предизвика трајни последици врз животот, како и да има влијание врз вашите идни врски. Траумата може да се влоши со текот на времето, истовремено, со текот на времето можат да се појавуваат различни посттрауматски последици, како што се:

🙍‍♀️🙍‍♂️Тешка анксиозност

Ако си се соочил со траума и сеуште се соочуваш со условите на траумата, ти ќе искусиш страв низ ноќни мори и ретроспективи. Ти избегнуваш места или луѓе кои се поврзани со настанот и чувствуваш екстремна анксиозност.

🙅‍♂️🙅‍♀️Никогаш не земаш одмор

За да го заборавиш минатото пробуваш да се занесеш во работа или други активности недозволувајќи си одмор; продолжуваш да го избегнуваш минатото и бегаш од тоа. Изгорувањето емоционално и физички не е здраво за нашиот ум и нашето тело.

🤷‍♂️🤷‍♀️Прифаќање навредливо однесување

Кога ќе пораснеш со прифаќање или занемарување тоа станува нормално за тебе. Ти велиш „не е толку лошо“ и почнуваш да не приметуваш што е нормално, здраво однесување додека некој не ти го посочи тоа.

🤦‍♀️🤦‍♂️Длабоко вкоренети чувства на срам

Нерешената траума може да води до длабоко вкоренети чувства на срам. Тоа ти ја поткопува самопочитта и предизвикува сомнеж во себе, водејќи те да веруваш дека нешто не е во ред со тебе.

🙎‍♂️🙎‍♀️Шема на негативни мисли

Нерешена траума влијае на нашата состојба на умот. Наместо фокусирање на позитивни аспекти, ти постојано се обвинуваш себе си, се спушташ себе си, и се чувствуваш отуѓено од луѓето околу тебе.

💁‍♀️💁‍♂️Тешкотија при поставување граници

Веруваш дека границите не се неопходни оттука ти не пробуваш да се одбраниш кога некој не ти дава простор. Секогаш запомни дека твоите емоции и тело ти припаѓаат, имаш право да поставиш граници во било која насока сакаш.

👫💔Прашања за напуштање

Како дете, можно е да си претрпил траумично губење или не си примил љубов и си се чувствувал лишен од тоа. Или почнуваш да избегнуваш луѓе поради страв од одбивање или имање нездрава врска со дисфункционални луѓе.

🏃‍♀️🏃Самоуништување

Да се справиш со стресот и нерешената траума, може да изразиш многу лутина и негативни емоции, кои водат до самоуништувачко однесување.

Не си сам/сама. Побарај помош од терапевт. Ти заслужуваш да бидеш сослушан/а.