Важноста на менталното здравје

Среќна нова година

Почитувани,Среќна Нова година Ви посакува психолошко советувалиште УКЛО, нека ова година Ви биде исполнета со многу здравје и среќа, љубов и успеси. Позитивните мисли нека Ви станат секојдневие, сакајте и бидете саканиБидете нежни спрема себе…

Повеќе

Траума

8 работи кои се случуваат кога твојата траума не е разрешена Неразрешената траума може да предизвика трајни последици врз животот, како и да има влијание врз вашите идни врски. Траумата може да се влоши со…

Повеќе

Важноста на комуникацијата за меѓучовечките односи и менталното здравје

Важноста на комуникацијата за меѓучовечките односи и менталното здравје Успешната колмуникација е основата на меѓучовечките односи. Кога би се прашувале каква е нашата комуникација со другите луѓе би можеле да одговориме на овие прашања: Дали…

Повеќе

Важоста на емоциите

Важоста на емоциите Една од најважните работи кои мораме да ги научиме во животот е како да се смириме себеси. Секој од нас, особено во некои стресни ситуации знае дека тоа не е нималку лесно….

Повеќе

Што после доживеаната траума?

Што после доживеаната траума? Дали е можно после исклучителна траума, не само да се вратиме во нашата претходна состојба, туку и да го подобриме нашиот живот? Зошто некои луѓе се послаби по траумата а другите…

Повеќе

Справување со стресот и развивање на психолошка отпорност

Справување со стресот и развивање на психолошка отпорност Како да се смириме себеси после доживеаниот стрес? Како да продолжиме со секојдневието? Како да ги превенираме идните проблеми: депресија, анксиозност, телесните болести? На секој од нас…

Повеќе

Важноста на релаксацијата во секојдневниот живот

Важноста на релаксацијата во секојдневниот живот Во денешните услови скоро е вообичаено да се мисли дека стресот не може да се избегне. Прашањето е како, и покрај стресните околности да го минимизираме неговиот негативен ефект….

Повеќе

Како да медитираме?

Како да медитираме? Во ова време на пандемија, кога неизвестоста е дел од нашето живеење кое предизвикува стрес, многу професионалци од областа на метално здравје,инструктори по јога и други препорачуваат медитација за смирување на умот…

Повеќе

Емоционална интелигенција – EQ

Емоционална интелигенција – EQ Како да ги разбереме своите емоции и емоциите на другиот? Одговорот на ова прашање го дава концептот на емоционалната интелигенција. Основната теза за емоционална интелигенција е дека емоциите се многу важен…

Повеќе