sovetuvaliste

Важноста на комуникацијата за меѓучовечките односи и менталното здравје

Важноста на комуникацијата за меѓучовечките односи и менталното здравје Успешната колмуникација е основата на меѓучовечките односи. Кога би се прашувале каква е нашата комуникација со другите луѓе би можеле да одговориме на овие прашања: Дали е лесно да го кажеме она што го сакаме? И тоа да биде кратко и јасно а исцрпно, доволно разбирливо …

Важноста на комуникацијата за меѓучовечките односи и менталното здравје Read More »

Важоста на емоциите

Важоста на емоциите Една од најважните работи кои мораме да ги научиме во животот е како да се смириме себеси. Секој од нас, особено во некои стресни ситуации знае дека тоа не е нималку лесно. Емоциите имаат голема важност во животот на секој човек бидејќи тие го одредуваат квалитетот на животот. Се појавуваат во сите …

Важоста на емоциите Read More »

Што после доживеаната траума?

Што после доживеаната траума? Дали е можно после исклучителна траума, не само да се вратиме во нашата претходна состојба, туку и да го подобриме нашиот живот? Зошто некои луѓе се послаби по траумата а другите се посилни? После некои трауматски настан, како што е тешка болест или губиток на близок, разделба, развод, човек интензивно се …

Што после доживеаната траума? Read More »

Справување со стресот и развивање на психолошка отпорност

Справување со стресот и развивање на психолошка отпорност Како да се смириме себеси после доживеаниот стрес? Како да продолжиме со секојдневието? Како да ги превенираме идните проблеми: депресија, анксиозност, телесните болести? На секој од нас овие прашања му се важни кога заради стресниот настан ќе му се прекине животната рутина. Стресот е составен дел од …

Справување со стресот и развивање на психолошка отпорност Read More »

Важноста на релаксацијата во секојдневниот живот

Важноста на релаксацијата во секојдневниот живот Во денешните услови скоро е вообичаено да се мисли дека стресот не може да се избегне. Прашањето е како, и покрај стресните околности да го минимизираме неговиот негативен ефект. Стресот предизвикува физичка тензија, тензијата ја зголемува анксиозноста, и нивото на стрес се покачува. Најдобар начин да се прекине овој …

Важноста на релаксацијата во секојдневниот живот Read More »

Како да медитираме?

Како да медитираме? Во ова време на пандемија, кога неизвестоста е дел од нашето живеење кое предизвикува стрес, многу професионалци од областа на метално здравје,инструктори по јога и други препорачуваат медитација за смирување на умот инамалување на ефектите од стресот.Ова е добра препорака, затоа што медитацијата има многу позитивни ефекти

Емоционална интелигенција – EQ

Емоционална интелигенција – EQ Како да ги разбереме своите емоции и емоциите на другиот? Одговорот на ова прашање го дава концептот на емоционалната интелигенција. Основната теза за емоционална интелигенција е дека емоциите се многу важен аспект на реалноста кои треба да ги освестиме за да можеме со нив да управуваме. Познавањето на сопствените емоции овозможува …

Емоционална интелигенција – EQ Read More »